Rasstandard: standard-rat-terrier-skk23.pdf

Rasen är liten till medelstor och har kort päls. Den skall vara en robust och kompakt hund som skall ge intryck av elegans och spänst samt utstråla fart, styrka och balans.  Rasen skall vara välbalanserad med harmoniska linjer och hårda muskler under stram hud. Den får inte vara lätt eller ha fin benstomme, inte heller vara dvärghundsaktig och den får aldrig vara klumpig eller grov. På utställning ska rasen visas i god och hård fysisk kondition.

Rat terrier skall endast vara något längre än den är hög vilket innebär att den ger ett närmast kvadratiskt intryck . Den delas in i två storleksvarianter. Miniatyr  25,5–33 cm  och Standard 33–46 cm.  

         

Tillåtna färger med eller utan tanteckning inkluderar övervägande svart eller leverbrunt, rött, aprikost, blått, fawn, rödgult, citronfärgat eller vitt. Intensiva, mörka färgnyanser med tydligt markerade och klart avgränsade fläckar föredras.  Mängden vitt på kroppen bör vara mellan 10 % och 90 %.

Rat terrier skall vara intensivt uppmärksam, tillgiven, full av energi, ändå lättlärd och lydig. Den är ingen slagskämpe och kommer i allmänhet bra överens med andra hundar, men kan vara reserverad mot främlingar. 

Rat terrier är framtagen som gårds- och jakthund. Deras uppgift har varit att vakta gården samt för att hålla efter råttor och andra skadedjur. Många har stark jaktlust och kan vakta hemmet och familjen. I situationer som kräver det kan den vara skarp och visa ett oväntat stort mod. 

Den är smart, lättlärd, vanligen mycket livlig, alert och outtröttlig och kräver en ägare som aktiverar den i någon form av hundsport - eller varför inte viltspår eller annan jaktaktivitet. Man kan säga att rat terriern i första hand är en hund som behöver arbeta på något sätt men som också kan bli en mångsidig och tillgiven sällskapshund då den är social och vill vara nära sin familj. Den kräver en fast och vänlig hand.

Tidig social träning är mycket viktigt.